Friday, 28 March 2014

Sekadar perkongsian

Bismillah  dengan nama Allah yang Maha Pemurah lg Maha Mengasihani..... 

selawat dan salam ke atas junjungan baginda Nabi Muhammad S.A.W berserta para keluarga dan sahabat baginda....

Ari nie ialah hari terakhir ku di rumah sbelum berangkat ke Uia esok .... khutbah jumaat ari nie, mantap!!!, berinformasi!!!! padat!!!!!......nie yg seronok time balik bercuti...seronok nak berkongsi tentang inti sari khutbah ari nie, ada silap dan salah mohon perbetulkan...


antara intisari khutbah ari nie.... dpat di highlight kn kpda tiga points

  • yg pertama di sentuh pasal ayat makiyyah dan madaniyyah... sperti maklum ayat makiah ialah ayat quran yg diturunkan di mekkah , manakala ayat madaniah ialah ayat quran yg diturun kan dimadinah( dr segi tempat penurunan nye, boleh juge ditafsir ikut sasaran kumpulan diturunkan dan juga tenatng penurunannye).... sesuatu yg baru dipelajari berkaitan ayat makiyyah n madaniyyah ialah pengunaan ya ayyuhannas( wahai manusia) utk ayat makiyyah... knapa ??? khatib menyampaikan bahawa, ya ayyuhannas di gunakan kan kerana, pada waktu itu, manusia pada waktu itu masih percaya kpada penyembahan berhala, patung2 serta perbuatan yg mensyirikkan... jadi time tu, focus nye menyeru kpda semua agar memantapkan akidah kpada ALLAH S.WT , Tuhan yg Maha Esa... setelah tiga belas tahun baginda berdakwah di mekkah, baginda kmbali berdakwah di madinah selama 10 tahun.... utk ayat madaniyyah, ayat "Ya Ayyuhal ladzina amanu"(Hai orang-orang yang beriman) digunakan...  ayat madaniyyah lebih kpada menjelaskan masalah ibadah, muamalah, kekeluargaan, warisan, jihad, hubungan sosial, hubungan internasional, baik diwaktu damai maupun waktu perang, keadah hukum, masalah perundang-undangan. 


  • kedua berkaitan kehilangan pesawat mh370...jugak berkaitan akidah kita... rmai pihak mnyeru kpda rakyat tidak mengira agama agar berdoa kpda tuhan msing2 demi kselamtan para penumpang pesawat tersbut.... indeed, hal ini sama sekali bertentangan dgn akidah kita.... nampak je ringan tp perbuatan ini menunjukkan bahawa kita menyokong  tiap2 agama itu ada tuhan nye apabila kita suruh mereka sembah kpada tuhan mereka sedangkan kita tahu bahawa tiada tuhan yg berhak disembah melainkan ALLAH....Allah.... ..ADA BENAR NYE DISITU....


  • yang ketiga ialah... mengenai akidah jugak, berkaitan musim kemarau.... kpda Allah lah kita memohon... diberi contoh oleh khatib mengenai kemarau yg melanda Eutopia dahulu.... kemarau melanda negara itu selama lapan tahun, di minta pihak gereja menjalankn upacara mereka agar hujan turun... namun tiada apa2 berlaku,... kemudian diminta pihak ulama islam disana agar menjalankan sesuatu agar hujan diturunkan, pihak ulama disana risau pd mulanye, jikalau hujan tidak diturunkan setelah diminta kpada ALLAH S.W.T, maka mereka akan menjadi lebih sesat n lagi tidak percaya kpda Islam, then para ulama disana bersepakat dan mngadakan conference n akhirnye mereka decide utk meminta semua penduduk islam di sana puasa sunat selama tiga hari berturut- turut kemudian mengadakan solat hajat n solat meminta agar hujan diturunkan (SOLAT ISTISQA’) ... dgn izin Allah S.W.T... sesudah salam diberi selepas solat istisqa' , hujan mula membasahi bumi eutophia selama tiga hari berturut turut dan menyubur kan kembali tanah dan tanaman mereka.... Subhanallah, besarnye kuasa Allah..... 
Ini yang dapat saye kongsikan... moga kita dapat muhasabah diri kita ke arah lebih baik.... jika ada kesilapan dlm entry ini , mohon diperbetul kan.... Allahu Akbar...


No comments:

Post a Comment