Saturday, 15 June 2013

ISTImeWa nya bulaN rejAb....

Assalamualaikum....


lama sudah tak mencoret, masa terluang cuti tiga bulan nie bleh lah berkongsi sikit...
cuti datang lg....
planning bertimbun2 dlm kpala
angan2 nak buat multitasking...
antara nye , niaga kat gerai pisang goreng, kerja kat constrution site(terasa perkasa plak), menolong kat bazar ramadhan, kerja kat teluk dalam resort pulau pangkor.... dan juga mencari ilmu untuk bekalan ukhrawi..
teringin menetap kat pondok...alangkah indah nye jika termakbul...

utk entry kali nie terdetik nak berkongsi tentang istimewa nye blan rejab...

Do'a Bulan Rajab
Allohumma baariklana fii rojaba wa sya’baana wa ballighna romadhona
 Ya Allah berkahilah kami di bulan rajab dan sya’ban dan sampaikanlah kami pada bulan ramadhan Doa diatas nie sering kita alun kan bila tiba nya bulan rejab....
sebenarnye banyak peristiwa2 penting terjadi dalam bulan rejab...
antaranye...

peristiwa Isra dan Mi’raj
Pada bulan Rajab juga telah terjadi peristiwa penting bagi sirah atau perjalanan Rasulullah Shallallahu ’Alaihi Wa sallam. Di mana tatkala Rasulullah dilanda duka dengan kematian istri tercinta Khadijah binti Khuwailid yang seluruh harta dan jiwanya dicurahkan sepenuhnya untuk mendukung kegiatan dakwah Rasul dan  Abu Thalib yang selama hidupnya telah menjaga dan memelihara baginda Nabi.
Isra adalah perjalanan Rasulullah di tengah malam dari Masjid al-Haram ke Masjid al-Aqsa. Sedangkan Mi’raj adalah diangkatnya Rasulullah dari Masjid al-Aqsa ke langit hingga ke Sidratul Muntaha yang merupakan tempat tertinggi. Ada yang berpendapat hanya ruhnya saja, sedangkan yang lain berpendapat ruh dan jasadnya.

peristiwa  Perang Tabuk
    Perang tabuk terjadi pada 19 Rajab 9 H. Tabuk diambil dari satu tempat di Utara Semenanjung Arab dimana Rasulullah mengirim 30 ribu pasukan ke tempat tersebut untuk menghadapi pasukan Romawi. Perang Tabuk merupakan perang terakhir yang terjadi di masa Rasulullah

serta beberapa lagi peristiwa .....
semoga sama2 kita mngambil kesempatan beramal , bukan sahaja pada bulan rejab ...tetapi pada setiap masa

No comments:

Post a Comment